Kaj sploh je dobičkonosen blog in koliko zaslužka mora prinesti? Odvisno seveda od vaših želja in potreb. Takšen blog si lahko omislite za dodaten zaslužek ob redni službi ali pa kot popolnoma samostojen resen projekt, skozi katerega boste zaslužili za življenje.

Za začetek je vendarle potrebno povedati, da je preživljanje s pisanjem bloga v Sloveniji dokaj težko, a je vseeno mogoče nekaj zaslužiti. Če ste dobri z angleškim jezikom, pa imate zagotovo še precej več potenciala. Vseeno se bomo danes posvetili tej tematiki povsem splošno. Pomembna je namreč vsebina.

Zastavite si jasen cilj

Če boste blog pisali zgolj zato, ker vam pisanje leži, poznate nekaj malega WordPressa in vas vse skupaj ne bo nič stalo, je zelo težko in nerealno pričakovati kakšen večji izplen iz tega naslova. Za začetek potrebujete jasen cilj, kaj si od bloga želite.

Če je to določen zaslužek, si postavite minimalen znesek, za katerega bi bili pripravljeni pisati. Če si želite resnejših vsot, pa predhodno potrebujete zares dobro idejo in nekaj znanja s področja spletne optimizacije ter seveda veliko dela.

Koliko obiska bo potrebnega?

Na to vprašanje je moč odgovoriti na več načinov. Če bi radi zgolj maso obiskovalcev, boste verjetno pisali kopico različnih člankov na določene ključne besede in na ta način skušali nekaj iztržiti iz prodaje oglasnega prostora ali s pomočjo Google AdSense oglasov. Tudi tako imenovan affiliate program (trženje storitev drugih podjetji z določenim % zaslužka od prodaje) pride v poštev pri večjem obisku.

A za resne številke boste na tem mestu potrebovali kakšnih 100.000 obiskovalcev mesečno. Na srečo je mogoče z blogom zaslužiti tudi s precej manj obiskovalci, a je se je treba zadeve lotiti na precej drugačen način. Z ozko usmerjeno nišo.

Manj je lahko več

Če ste denimo poznavalec nekega določenega področja, ki v Sloveniji pritegne 5.000 ali 10.000 bralcev, in bo vaš blog na izbrane ključne besede med prvimi zadetki na Googlu, si lahko obetate kar lepe vsote. Gre namreč za dejstvo, da boste lahko svoj blog kot oglaševalski kanal ponudili podjetjem, ki se ukvarjajo s to nišo in bi tako imela dostop do praktično vseh potencialnih kupcev, ki tovrstne storitve iščejo na spletu.

In ne le to. Če niste zgolj poznavalec področja ali storitve, ampak tudi poslovno delujete v tej smeri, se vam na ta način odpira izjemna možnost popolnoma brezplačnega oglaševanja in velikega zaslužka. Dejstvo je, da se danes kupci o vsem najprej informiramo na spletu, zato je jasno, da boste na ta način zlahka preusmerili interesente k nakupu.

Kako postaviti uspešen blog?

Če kdaj, potem je danes zares enostavno postaviti svoj blog v okolju WordPress, ki je marsikomu precej dobro poznan. Sistem je enostaven za uporabo in dodajanje vsebin ter predvsem za spletno optimizacijo, kar je eden ključnih korakov na poti do uspešnega bloga.

Wordpress za blog
Najbolj enostavno za pisanje bloga je spletno orodje WordPress.

Z orodjem, kot je Google Planner, boste zlahka poiskali najbolj iskane ključne besede iz vaše branže in jim prilagodili vsebine, naslove, slike, kategorije in vse ostalo, kar sodi zraven. Seveda preko noči ne bo šlo. Potrebno je biti vztrajen, delati, pisati, deliti na socialna omrežja in podobno. Ko bodo spletni iskalniki vaš blog indeksirali, se utegne kaj hitro prikazati med prvimi zadetki.

A ne pozabite, da je za to v prvi vrsti potrebna kakovostna vsebina, ki ne sme biti napisana za Google, pač pa za vaše obiskovalce. Ponuditi jim morate koristne informacije in vse tisto, kar v resnici iščejo po spletu, preden pridejo do vas. Potem je pomembno le še to, da jim znotraj vsebin ponudite jasno povezavo, ki vodi v nakup izdelka ali do določene storitve.

Avtor

Oče dveh otrok. Mož najboljši ženi. Podjetnik po duši in srcu. Vedno pripravljen na nove izzive. V prostem času kolesar, pohodnik, včasih pa tudi rekreativen nogometaš. Nekoč prostovoljni gasilec in trobentaš.

Komentiranje ni mogoče.