Pločevina je povsod okoli nas: vgrajena v naše domove kot stavbno pohištvo, kot konstrukcija za različne objekte, iz nje so izdelane vse vrste prevoznih sredstev, gospodinjski aparati in celo posoda, v kateri kuhamo in pečemo.

Ne glede na to, ali se pločevina reže v domači obrtni delavnici ali velikem proizvodnem obratu, je cilj vedno isti: iz enega osnovnega kosa materiala dobiti čim več uporabnih delov. Postopkov za razrez pločevine je več, v nadaljevanju pa vam predstavljamo najpogostejših pet.

1. Razrez pločevine s škarjami

Razrez s škarjami je hiter in cenovno ugoden način razreza pločevine do 20 mm. Prednost razreza so nizki stroški, predhodna računalniška obdelava oziroma priprava ni potrebna, poleg tega je razrez pločevine s škarjami gotov hitro, kvalitetno in natančno.

2. Laserski razrez pločevine

Sodoben laserski razrez je primeren za različne vrste materialov, na primer za razrez železa, aluminija in inoxa. Glavne prednosti laserskega razreza pločevine so izjemna natančnost, nepoškodovanost odrezanih delov in prihranek časa, saj razrez z laserjem poteka zelo hitro.

Zaradi vseh naštetih prednosti lahko proizvajalec dosega dobro razmerje med kakovostjo razreza in ceno. Prav tako zaradi same natančnosti obdelave in rezov skoraj ni sekundarnih obdelav materiala in odpadnih delov.

Več o laserskem razrezu pločevine: https://www.kovinc.si/storitve/laserski-razrez-plocevine

3. Vodni abrazivni rez

Abrazivni vodni rezalniki režejo material z erozijo in ne s striženjem ali temperaturo. Celoten postopek priprave vodnega razreza je končan v nekaj minutah. Na takšen način je dosežena izredna kakovost razreza, brez temperaturno ali mehansko popačenih območij.

Razrez z vodnim abrazivnim rezom je primeren tudi za vse tiste materiale, ki ne prenesejo višjih temperatur, tudi za razrez debelih in toplotno prevodnih materialov. Materiale lahko razrežemo v zahtevne oblike in napise.

Za vodni razrez so primerni vsi poznani materiali: aluminij, plastika, inox, les, filc, granit, marmor, guma, kompoziti, pene, armaflex, steklo, jeklo, medenina, baker, titan, pleksi, magnezij, granit, grafit, laminat, dibond, keramika, protipožarno steklo …

4. Avtogeni (plamenski) razrez pločevine

Gre za vrsto razreza, pri katerem toplotno energijo dobimo iz plamena kisika in gorljivega plina (acetilen, propan ali zemeljski plin). To je najstarejši postopek, ki je v industrijski uporabi že od leta 1908 in se uporablja za rezanje konstrukcijskih jekel.

Plamenski razrez
Plamenski razrez je primeren predvsem za rezanje konstrukcijskih jekel.

Točnost razreza je odvisna predvsem od debeline materiala. Avtogeni razrez se uporablja za razrez debelejših materialov pri manjših hitrostih razreza. Namesto plamenskega se v zadnjem času uporablja plazemsko rezanje, ki je primerno za materiale, ki jih s plamenskim razrezom ne moremo rezati (npr. aluminij).

Prednosti avtogenega razreza so: razrez materialov večje debeline (konstrukcijsko ali legirano jeklo, do 300 mm), režejo lahko zahtevne in enostavne oblike, ki jih kot šablono, narisano na papirju, prinesejo v razrez.

5. CNC plazemski razrez pločevine

Plazma je četrto agregatno stanje in je prevladujoča snov vidnega vesolja. Na Zemlji se plazma v naravi pojavlja v različnih oblikah: kot strela, polarni sij ali v obliki ognja. Poleg naravne poznamo tudi umetno plazmo, ki jo proizvedejo v laboratorijskem okolju z električnim tokom, ki ionizira plin.

CNC plazemski stroj za rezanje pločevine se uporablja na področju avtomobilizma, aeronavtike, konstrukcije in ključavničarstva. Plazemsko rezanje je talilni proces, pri katerem curek plazme (plina) tali material in ga tako razreže. Prednost CNC plazemskega razreza je zelo natančno označevanje točk in linij razreza. Razrez je visoko kakovosten in z nizkimi procesnimi stroški, saj ni sekundarnih obdelav, razrezan material pa ima tudi daljšo življensjko dobo.

CNC plazemski razrez se uporablja za rezanje vseh vrst elektro prevodnih kovin, kot so nerjavna jekla z visoko vsebnostjo kroma in niklja, visoko kakovostna orodna jekla, aluminij, baker ipd.

Avtor

Oče dveh otrok. Mož najboljši ženi. Podjetnik po duši in srcu. Vedno pripravljen na nove izzive. V prostem času kolesar, pohodnik, včasih pa tudi rekreativen nogometaš. Nekoč prostovoljni gasilec in trobentaš.

Komentiranje ni mogoče.