Ste podjetnik, ki svoj posel opravlja od doma? Morda pa hodite v službo, a del svojih nalog opravite kar iz domače pisarne? V obeh primerih za delo od doma obstajajo številne prednosti, pa tudi nekaj pomanjkljivosti.

Preberite članek in se na podlagi vsebine odločite, ali je takšno delo primerno tudi za vas. Na koncu je odločitev samo vaša.

Razlogi ZA delo od doma

Odpade vožnja do službe. S tem prihranite kar nekaj časa in denarja, poleg tega pa lahko zmanjšate tudi vsakodnevni stres, ki ga doživljajo vozniki na poti v službo.

Večja fleksibilnost. Če delate od doma, si lahko sami izberete tiste ure, ko ste najbolj produktivni. Oblečeni ste lahko v svoje najljubše trenirke ter se zato počutite bolj udobno.

Manj motenj iz okolja. Pri delu od doma se izognete glasni glasbi ali sodelavcem v pisarni, pa tudi vsakih 5 minut vas ne bo nekdo zmotil s kakšnimi vprašanji ali zahtevami.

Manj stresa. Stres pri vožnji v službo smo že omenili, delo od doma pa je na sploh manj stresno kot delo v pisarni pod budnim očesom nadrejenega. Odmor si lahko vzamete, kadar koli si želite in ga potrebujete.

Nestresno delo doma
Delo iz udobja domačega naslonjača povzroča mnogo manj stresa.

Prihranek denarja. Denar boste prihranili tako, da vam ne bo potrebno plačevati za drag bencin ali mesečno karto.

Boljše ravnotežje med delom in zasebnim življenjem. Veliko ljudi, ki hodi v službo, le težko najde ravnotežje med delom in privatnim življenjem. Pri delu od doma boste to ravnotežje lažje vzpostavili.

Razlogi PROTI delu od doma

Potrebno je veliko samodiscipline. Vsako jutro vstati dovolj zgodaj in se predati delu je za mnoge kar zahteven zalogaj. Zato potrebujete za delo od doma veliko motivacije.

Lahko boste osamljeni. Zavedati se morate, da boste ves dan delali sami in ne boste imeli družbe sodelavcev, s katerimi bi lahko tudi poklepetali.

Težko je zaključiti delovni dan. Če delate od doma, vas lahko kaj hitro zanese, da boste delali več kot 8 ur, morda celo pozno v noč. Spet bo potrebno kar nekaj samodiscipline, da boste z delom znali zaključiti ob pravem času.

Odreči se boste morali delu stanovanja. Za to, da si boste uredili domačo pisarno, boste morali žrtvovati del stanovanja, ki ga sicer uporabljate v druge namene.

Manj pristnih razmerij s sodelavci. Ker boste s sodelavci komunicirali le na daljavo, z njimi ne boste uspeli vzpostaviti tako pristnih odnosov, kot če bi delali vsi skupaj v eni pisarni.

Jože
Avtor

Oče dveh otrok. Mož najboljši ženi. Podjetnik po duši in srcu. Vedno pripravljen na nove izzive. V prostem času kolesar, pohodnik, včasih pa tudi rekreativen nogometaš. Nekoč prostovoljni gasilec in trobentaš.

Komentirajte prispevek